klinische dermatologie

daglicht fotodynamische therapie

Daglicht fotodynamische therapie (PDT) is een methode om oppervlakkige kwaadaardige huidletsels, voorloperstadia hiervan en meer zeldzame ziekten te behandelen. Er wordt gebruikt gemaakt van een crème (metvix) en daglicht. Als de huidletsels worden ingesmeerd met metvix, zal na blootstelling aan daglicht een reactie ontstaan in de cellen die de crème hebben opgenomen. Deze reactie leidt tot het afsterven van deze cellen. De crème wordt specifiek opgenomen door cellen die snel delen, zoals kankercellen of hun voorlopers. Zo worden gezonde cellen gespaard.
De behandeling is dus niet invasief, geeft een snelle genezing met weinig neveneffecten en een goed cosmetisch resultaat.

Hoe verloopt de behandeling?

De behandeling gebeurt in 3 stappen:

  • Stap 1: breng thuis zonneprotectie aan over de zones die blootgesteld worden aan daglicht (actinica of eryfotona)

 

  • Stap 2: Voorbereiding van de letsels op de consultatie: korstjes en schilfering worden zachtjes weggeschuurd. De plek wordt grondig gereinigd. Dan wordt de speciale zalf op het letsel en 1 cm rondom aangebracht in een dunne laag. 

 

  • Stap 3:  U blijft gedurende 2 uur onafgebroken buiten. De behandeling kan doorgaan als de temperatuur meer dan 10° bedraagt, bij zonnig of bewolkt weer. Ingeval van regen of een lagere temperatuur vragen we om contact op te nemen met de praktijk om de afspraak te verplaatsen. Na deze 2 uur gaat u naar binnen en verwijdert u de resterende crème met behulp van een zacht washandje en water. U vermijdt verdere blootstelling aan daglicht gedurende de rest van de dag. 
     

Wat kan u verwachten na de behandeling?

Er kan matige roodheid en zwelling ontstaan op de behandelde zone. Soms ontstaan er korstjes.
Normaal geneest dit spontaan na 1-2 weken. De zone moet u gewoon droog houden en eventueel insmeren met ontsmettende zalf.
Meestal is er geen pijn, moest u toch pijnstilling nodig hebben, mag u dafalgan innemen.
Belangrijk is dat u de zone nog 2 dagen afschermt van de zon.

Meestal is er een tweede behandeling nodig. Dit wordt individueel bepaald na een drietal maanden.